Izbeljivanje zuba

Izbeljivanje zuba predstavlja stomatološko-estetski tretman. Ovim tretmanom se boja Vaših zuba menja u željenu nijansu koju određujemo nakon detaljnog kliničkog pregleda. Našu ordinaciju odlikuje individualan pristup pacijentu što znači da za svakog pacijenta pravimo poseban plan i protokol beljenja. Pratite dalji tekst i bolje se upoznajte sa svim aspektima ove procedure.

Korak 1: Popunjavanje zdravstvenog upitnika

Korak 2: Klinički pregled

U prvoj poseti obavljamo detaljan klinički pregled što podrazumeva pregled svih delova usne duplje (zuba, desni, mekih tkiva). Vaši zubi moraju biti u takvom stanju da je upotreba sredstva za beljenje bezbedna. To podrazumeva odsustvo karijesa, procesa oko korenova zuba i neadekvatnih zubnih ispuna.

Korak 3: Ustanoviti razlog prebojenosti zuba

Razlozi zbog kojih zubi vremenom menjaju boju su mnogobrojni. Prebojavanje zuba nastaje konzumacijom pigmentisane hrane i pića, duvana, kafe, čajeva…
Takođe uzroci mogu biti i specifični. To se odnosi na prebojenosti nastale upotrebom različitih lekova (tetraciklini), lečeni zubi (zubi gde je “izvađen živac”). Utvrđivanjem uzroka prebojenosti možemo da napravimo adekvatan plan i protokol beljenja za svakog pacijenta pojedinačno.

Korak 4: Profesionalno čišćenje zuba

Podrazumeva uklanjanje kamenca, poliranje i peskiranje zuba. Na ovaj način uklanjamo sve površinske naslage sa zuba i omogućavamo optimalno dejstvo sredstva za beljenje.

Korak 5: Određivanje postojeće boje Vaših zuba i uspostavljanje cilja terapije (u zavisnosti od želje pacijenta I mogućnosti) do koje nijanse želimo da belimo zube.

Korak 6: Protokol beljenja za svakog pacijenta

Beljenje može biti ordinacijsko i kućno ili kombinacija obe tehnike. Svi materijali koje koristimo su potpuno bezbedni i efikasni, proizvedeni od renomiranih svetskih proizvođača. Ordinacijsko beljenje se vrši isključivo pod kontrolom stomatologa. Koriste se gelovi i sredstva visoke koncentracije koji moraju biti korišćeni na ispravan i pre svega bezbedan način.

Kućno beljenje predstavlja tehniku u kojoj pacijenti sami aplikuju sredstvo za beljenje u posebno konstruisane folije koje postavljaju na svoje zube. U ovom slučaju se koriste sredstva znatno manjih koncentracija u dužem vremenskom periodu.

Korak 7: Praćenje i održavanje postignutih rezultata

Po završetku procesa beljenja procenjujemo postignute rezultate pri čemu naši pacijenti dobijaju detaljne instrukcije na koji način mogu da održe belinu svojih zuba u dugom vremenskom periodu.