Odgovori na pitanja

PRONAĐITE ODGOVORE NA SVOJA PITANJA

Zašto me zub boli?

Zub najčešće počinje da boli onda kada infekcija zahvati živac i izazove njegovu upalu. Taj proces se naziva pulpitis. Često čujete da je neophodno „vađenje živca“ što zapravo znači da je neophodno ući u proces endodontskog tretmana, koji obuhvata devitalizaciju zuba uz dezinfekciju i obradu kanala korena. Kako bi se ovo izbeglo neophodni su redovni stomatološki pregledi, bar jednom u šest meseci gde se na vreme mogu dijagnostikovati početni karijesni procesi i izbeći bilo kakvi naknadni bolovi i komplikacije.

Zašto mi desni krvare?

Krvarenje desni nastaje kao posledica nakupljanja mekih i čvrstih naslaga oko zuba. Dolazi do ubrzanog nagomilavanja bakterija koje prouzrokuju povećanje količine krvi u desnima koje postaju uvećane, crvenije i podložne krvarenju. Krvarenje se najčešće prvo primećuje u toku i nakon pranja zuba, a u težim slučajevima može nastati i spontano. Terapija podrazumeva detaljno uklanjanje uzroka (kamenca, mekih naslaga), eliminacija sadržaja iz džepova uz primenu odgovarajućih antibiotika ukoliko za to postoji potreba.

Zašto mi se zadržava hrana između zuba?

Gubitkom zuba dolazi do pomeranja susednih, a i zuba suprotne vilice. To za posledicu ima gubitak kontakata između zuba što dovodi do niza drugih poremećaja. Takođe, nesanirani karijesi, neadekvatno urađene zubne plombe ili druge nadoknade mogu dovesti do zadržavanja hrane i težeg održavanja oralne higijene.

Zašto imam neprijatan zadah?

Postoji više razloga koji izazivaju neprijatan zadah. Loša oralna higijena i zadržavanje hrane među zubima, oboljenje potpornog aparata zuba (parodontopatija), kao i infekcija grla, krajnika, pojačano lučenje želudačne kiseline…
Uz to, neprijatan zadah može da se javi i kod konzumiranja određenih lekova, ali i kod osoba koja imaju problem sa suvoćom usta.
U zavisnosti od uzročnika određuje se i adekvatna terapija.

Koliko često da posećujem svog stomatologa?

Na svakih šest meseci ili češće ukoliko Vaš stomatolog tako odredi.

Šta podrazumeva pravilno održavanje oralne higijene?

Pravilno održavanje higijene usne duplje se postiže primenom osnovnih (četkice i paste za zube) i pomoćnih sredstava ( dentalni konac, interdentalne četkice, tečnosti za ispiranje usta). Neophodno je prati zube najmanje dva puta dnevno primenom odgovarajuće tehnike, gde će se ukloniti sve naslage sa površine i između zuba.

Da li avitalan zub može da se izbeli?

Avitalan zub vremenom postaje tamniji iz više razloga. Ukoliko je došlo do traume pri čemu je zub izgubio vitalnost, dolazi do povrede krvnih sudova i izlivanja krvi, pri čemu na prebojavanje utiču pigmenti iz krvi. Takođe, na boju zuba može da utiče hemijski sastav cementa koji se koristi prilikom definitivnog korenskog punjenja. U ovim slučajevima može se raditi izbeljivanje avitalnih zuba, koje se izvodi u više poseta, potpuno je bezbolno i pod kontrolom stomatologa, tako da je krajnji efekat zadovoljavajuć.

Kako nadoknaditi zube koji mi fale?

Do gubitka zuba može doći iz više razloga: povrede, obimnija oštećenja kao posledica karijesa, parodontopatija… Pre donošenja odluke neophodno je obaviti kompletan klinički pregled, pregled snimaka, procenu stanja preostalih zuba i njihov raspored, procenu kvaliteta kosti. Nakon toga stomatolog predoči pacijentu moguća rešenja i uz njegovu saglasnost se počinje sa terapijom.